Mindent tudunk az új Porschéről

2011.08.23. 17:22

Az előzetesek hosszú sora után lerántották a leplet a 911-es legújabb generációjáról, amely a lassú de céltudatos evolúció tökéletes példája. Mindenütt csak egy kicsit változtattak a tervezők, mégis egyértelműen fejlettebbnek látszik a 991-es, mint a kifutó modell.

A legfeltűnőbb változás a karosszérián érhető tetten: ezúttal nem csak egyes részleteket alakítottak át, de változtattak az arányokon is. A tíz centis tengelytáv-növekedés már látványos, és mivel a hátsó tengely előtti részt toldották meg, az új 911-es hátulja kap nagyobb vizuális hangsúlyt. Az autó amúgy is hosszabb lett 56 mm-rel – valamint szélesenn 65 és alacsonyabb 11 mm-rel – így az egész forma nyúlánkabb, kecsesebb hatást kelt, miközben sikerült megtartani a jellegzetes karaktert, amely az összes 911-est azonnal felismerhetővé teszi. Az autó orra látszatra alig változott, legalábbis a kerek lámpák megmaradtak, de valamivel nagyobbak, mint korábban. Hátul viszont a LED-es világítótestek formája is új, egész alacsony profilú, leginkább késpengére emlékeztető a körvonaluk, amelytől ha lehet, még karakteresebb az autó hátsó fertálya.

Az új karosszériában több alumíniumot alkalmaznak, mint bármikor korábban, csak a teherviselő elemek készültek nagy szilárdságú acélból. Részben ennek köszönhető, hogy az új Porsche nagyobb méretei ellenére 45 kilogrammal könnyebb lett, mint az elődmodell. A kisebb tömeghez ráadásul erősebb motorok társulnak. Az alapmotor kisebb hengerűrtartalmú lett, 3,6 helyett 3,4 literes, viszont így is kerek 350 lóerős, így az alapkivitel is 4,6 másodperc alatt éri el a 100 km/h-t kézi, és 4,4 alatt a dupla kuplungos PDK automata váltóval. A 3,8 literes Carrera S 400 lóerős motorjával 4,3 illetve 4,1 másodperc alatt képes ugyanerre.

A 991-es nem csak dinamikusabb a 997-esnél, de az úttartása is jobb, ami a hosszabb tengelytáv mellett a szélesebb nyomtávnak és az alapáron járó 20 hüvelykes felniknek egyaránt köszönhető. Természetesen itt is alkalmazták az aktív hátsó szárnyat, amely lassú haladásnál nem rontja el a formát, de 120 km/h-nál kiemelkedik, hogy stabilabbá tegye az autót nagyobb sebességnél. Az erősebb változattal elérhető a PDCC jelzésű rendszer is, amely a karosszéria dőlését csökkenti minimálisra kanyarban.

A gyáriak egyelőre a németországi árakat közölték: a Carrera alapára 88 038 euró lesz, míg a legolcsóbb Carrera S-ért 102 436 eurót kérnek majd. A típus hivatalos premierjét ugyan csak szeptember 13-án tartják, viszont megrendeléseket már szeptember első napjától elfogadnak a márkakereskedések.