Olcsó óriás-Volkswagen készül

2011.08.30. 08:08

Nem valószínű, hogy Európába is eljutna az alacsony árú, de hatalmas Volkswagen, viszont Észak-Amerikában megerősítheti a márka pozícióit.

gigasuv

A Volkswagen egyelőre két, kifejezetten Amerikának szánt modellt gyárt: a nagyobbik Passatot, illetve a Jetta alaposan leegyszerűsített, olcsó változatát. Ezzel azonban nincs vége a sornak, hiszen a németek a Toyotával, a Hondával, a Forddal és a Chevrolet-vel próbálnak versenyezni a tömegek elismeréséért. Ehhez pedig nem igazán jók az amerikai mércével kicsi, drága és szükségtelenül igényes anyagokból készülő európai modellek. Épp ezért folytatódik a fejlesztés: a következő amerikai modell egy hétszemélyes SUV lesz, amely a Ford Explorer kihívója lehet. Ehhez nagyobbnak, és olcsóbbnak kell lennie a Touaregnél. A gyártást a hírek szerint az amerikai Passat mellett végzik majd az új, Tenessee államban működő VW gyártelepen, ahol nemrég a nagy Passat gyártását kezdték meg.

A Volkswagen hosszú távon az eladások megduplázását tűzte ki célul Észak-Amerikában, azaz évi 800 ezer fölé szeretnék emelni az eladásokat. Ezen felül két év múlva már nyereségeséggel kellene működnie az amerikai részlegüknek, amely már a válság évei előtt is masszívan veszteséges volt. Ennek érdekében milliárdokat költenek fejlesztésre, és a helyi gyártás megszervezésére, abban a reményben, hogy néhány éven belül megtérül a befektetés.