Veszélyes orosz tanulmány

2011.09.02. 07:31

A Jo-Auto először három hibrid prototípusával hívta fel magára a figyelmet, de úgy néz ki, fokozni próbálják a hírverést, ezért elviszik legújabb tanulmányautójukat a Frankfurti Autószalonra. A korábbi modellekkel ellentétben a Jo-Koncept gyártása szóba sem került, de ez egyáltalán nem baj.

yokoncept

A szuperprimitív forma a hatalmas szélvédővel egy kissé divatjamúltnak hat – a nagy autógyárak az 1990-es évek első felében készítettek hasonló formákat a tanulmányautók számára – viszont az ajtók megoldásához hasonlót eddig nemigen láttunk. A ferdén osztott nyílászárók üvegeit lehúzva két keskeny, íves szalag marad, amelyeket hátra és felfelé kitolnak az útból, a karosszéria hátsó része fölé. Az egész úgy néz ki, mintha egy bogár két szárnya volna. az ötlet egyszerre zseniális és ostoba. A látóteret csukott állapotban jó nagy részben kitakarja, nyitás közben pedig kitüremkedik az autó mögé, azaz nemigen tanácsos a tanulmány hátuljához támaszkodni. Az ötlet előnyös oldala a nagy, osztatlan ajtónyílás, amelyen át mind a négy ülésre viszonylag egyszerű bejutni.

A Jo-Koncept a célját persze tökéletesen betöltheti: becsalogathatja a közönséget az autógyár standjára, így talán a három gyártásra szánt jármű is több figyelmet kap majd.