A GM megmondóembere visszatér

2011.09.06. 15:09

Bob Lutz legenda. Volt ő már minden mindenhol: dolgozott a BMW-nek, a Chryslernek és a Fordnak, legutóbb pedig termékfejlesztési igazgató volt a General Motorsnál. Ez utóbbi szerepkörében azonban csúnyán megbukott – ennek ellenére visszavárják, most, hogy ismét van mit elszabni a cégnél.

Lutzra messiásként tekintettek a GM-nél úgy tíz éve: a szupertapasztalt vezetőről úgy hírlett, hogy igazi car guy, azaz autós ember, akit nem csak a puszta számok érdekelnek. Ám ahelyett, hogy amihez csak ért, arannyá változott volna, épp az ellenkezője történt. A Pontiac Solstice, GTO és G8 típusok megbuktak, ahogy a nagy könyvben meg van írva, sőt, lényegében magukkal rántották az egész márkát. A Saab tönkretétele is az ő ténykedésének köszönhető: ahelyett, hogy új modelleket fejlesztettek volna a svédek számára, átalakított Subaru és Chevrolet modellekkel próbálta átverni a közönséget, majd amikor ez nem jött össze, kitalálta a Cadillac BLS-t, amelyet Svédországban gyártottak, és ugyanúgy megbukott, mint Lutz többi agyszüleménye.

Ezek után rejtély, hogy a 79 éves öregurat hogyan hívhatta vissza a General Motors vezetése. Komoly felelősséget nem tesznek a vállára, de tanácsadóként számítanak a segítségére, azaz ismét szava lesz a vállalat fejlesztésében. Elképzelhető persze, hogy félreismertük a szakembert, és bizonyítani fogja, hogy a tanácsai előre viszik a céget, de az az érzésünk, erre viszonylag kicsi az esély.