Ezer lóerős sportkocsi Horvátországból

2011.09.06. 13:58

A kis horvát cégről korábban egy BMW tuning kapcsán hallhattunk, ám az 500 lóerős E30-as csak a kezdet volt. Mate Rimac saját tervezésű sportautó bemutatására készül.

A One Concept nevű gép persze ugyanúgy elektromos hajtású, mint a korábbi tuning-BMW volt, csakhogy az új gép minden szempontból többet nyújt. Készült hozzá egy új karosszéria – bár ebből egyelőre csak részleteket láthatunk – és a villanymotorok teljesítménye is a duplájára nőtt. Az autót 1088 lóerő és 3800 Nm mozgatja, így annak ellenére, hogy a gép 1650 kilós, 2,8 másodperc alatt éri el a 100 km/h-s tempót és a végsebességét mesterségesen korlátozzák 305 km/h-ra.

Az igazi csoda azonban nem ez, hanem a 600 km-es elméleti hatótávolság, ami persze nyilván akkor érhető el, ha a csúcsteljesítménynek csak a töredékét használják ki. Pontos részleteket egyelőre nem tudunk, így sem a töltési időt, sem az akkumulátor maximális kapacitását nem ismerjük. Azt viszont tudjuk, hogy a Rimac a leggyorsabb elektromos sportkocsi elkészítését tűzte ki célul, azaz az sem lehetetlen, hogy a horvát sportkocsi gyártásba kerül a későbbiekben.