A VW kiteregeti a Suzuki-szennyest

2011.09.12. 14:15

A Volkswagen még 2009 decemberében vásárolt 19,9%-nyi Suzuki részvényt, de csak az idén nyáron derült ki, hogy a tervezett együttműködésből nem lett semmi. A rossz viszony pontos okait csak találgatni lehet, de a nyilatkozatháború nem ért véget.

vwsuzuki

A Suzuki elnöke, Oszamu Szuzuki arra panaszkodott nemrég, hogy nincs is érdemi kommunikáció a két cég között, a Volkswagen azonban ennél konkrétabb vádakkal állt elő. A cég közleménye szerint a Suzuki megsértette a két cég szerződését azzal, hogy egy másik gyártótól vásárolt dízelmotorokat. Bár a Suzuki eddig is vásárolta a dízelmotorjai zömét, méghozzá több forrásból – használtak vagy használnak Renault, Peugeot és Fiat motorokat is – a VW-nel kötött megállapodás óta csak egyszer kötöttek új szerződést, a Fiattal. Így, bár nem nevezték néven a harmadik felet, nyilvánvaló, hogy az olaszokkal kötött újabb szerződést sérelmezik.

A németek sajnálatos, de szükséges lépésnek nevezték a vádak nyilvánosságra hozatalát, ugyanakkor azt állítják, készek megvitatni az ügyet a Suzukival. Ugyanakkor azt is hangsúlyozták, hogy a japán gyártóban szerzett részesedésüket aktív befektetésnek tekintik. Mindez nagyjából annyit tesz, hogy a VW megpróbálja diktálni a feltételeket a japánoknak, ugyanakkor még nem döntötték el, hogy szabaduljanak-e a Suzuki részvényektől.

Egymás nyilvános kritizálása aligha alkalmas a belső problémák elsimítására, így az elemzők többsége szerint a Suzuki-VW házasság nem éri meg az év végét, de a kérdés megoldása azért nem ennyire egyszerű. A VW nyilván csak úgy hajlandó kilépni a szerződésekből, ha viszontláthatja a pénzét, ehhez viszont vagy a Suzukinak kellene mélyen a zsebébe nyúlnia, vagy egy másik befektetőnek kellene feltűnnie a színen. Egyes pletykák szerint a Fiat lehet ez a jövőbeli partner, bár egyelőre a három fél közül egyik sem kommentálta ezt a lehetőséget.