Alaktalan Mercedes, szárnyakkal

2011.09.12. 17:12

Hivatalosan ugyan a Mercedes 125. születésnapját ünneplik vele, mégis inkább a márka egy lehetséges jövőképét mutatja a különös tanulmányautó. Ha a formája nem is egyértelműen vonzó, a műszaki megoldásai mindenképp figyelemre méltóak.

Az F125 tanulmány – mint a legtöbb F sorozatú Mercedes – csak afféle elképzelés-gyűjtemény, és ennek megfelelően radikális darab. A fura, tengeri emlősökre emlékeztető alapforma sem a véletlen műve – nyilvánvalóan a légellenállás csökkentése érdekében alkalmazták. A fura, alaktalan formát csak tovább hangsúlyozza a sisakrostély-szerű hűtőmaszk és a kis, háromszögletű LED-es első fényszórók. A lényeg azonban nem a forma, és még csak nem is az egyben, felfelé nyíló hatalmas ajtók, hanem az autó hatékony és környezetbarát műszaki tartalma.

A nagy részben karbonszálas műanyagból épített, könnyű autó üzemanyagcellás hibrid hajtást kapott. Minden kerekét külön villanymotor forgatja, összesen maximum 231 lóerőnyi teljesítményt adnak le. Ennek megfelelően akár 4,9 másodperc alatt elérhető vele a 100 km/h-s sebesség, a végsebességet pedig 220 km-re korlátozza az áttétel és a motorok maximális fordulatszáma. A motorok egy 10 kWh-s Li-ion akkumulátorcsomagból kapják az energiát, amely 50 km-re elegendő, de a menet közbeni utántöltést is megoldották, méghozzá hidrogén-üzemű üzemanyagcella-csomaggal. Az autóba 7,5 kilogramm hidrogént lehet tankolni, amelyet 700 bar nyomáson tárolnak – ez nagyjából 1000 kilométer megtételére lehet elegendő. A dolog szépsége, hogy az üzemanyagcellák csupán vízpárát eresztenek a levegőbe, azaz az autó káros anyagot egyáltalán nem bocsát a környezetbe.

Elméleti síkon az F125 tökéletes lenne tiszta, környezetbarát közlekedési eszköznek, de a zseniális szerkezet egyelőre megfizethetetlenül drága. Csak az üzemanyagcella és az akkumulátorok többe kerülnének, mint egy Mercedes luxusautó, nem beszélve az ultrakönnyű karosszériáról – talán egy Bugatti áráért már kínálhatnák is. A Frankfurti Autószalonon viszont bárki megnézheti a gépet, és elképzelheti, hogy milyen volna, ha csupa ilyen csendes és tiszta személyautó róná az utakat.