A Volvo klónozta az Audi A7-est

2011.09.13. 13:45

A Concept You a második Volvo-tanulmány, amelyet már kínai pénzből valósít meg a cég, és a második, amelyen új, kissé múltidéző vonásokat próbálgatnak a tervezők. Ezúttal azonban nem luxusszedánt állítanak ki, hanem egy gigantikus, ferdehátú ötajtóst.

Nagyon úgy néz ki, hogy a Volvo új csapást próbál vágni magának a prémium-szegmensben. Változtattak a stíluson, és igyekeznek érdekes dolgokkal előrukkolni, bár ez nem mindig egyszerű, különösen most, hogy a tradíciók felrúgása olyannyira divatba jött. A Concept You már ránézésre is elég fura szerzet. Az elején tovább eröltetik a PV544 jellegzetes csúnyaságát felidéző orrkialakítást, hátul pedig a ferdehátú forma tűnhet fel, amely egyszerre utal az öreg PV bogárhátú kialakítására, és illik a legújabb divatnak megfelelő kupé-limuzin sémába.

A tanulmány külseje is egyszerű, sallangmentes, de belül kifejezetten arra törekedtek, hogy az autó működtetéséhez ne legyen szükség a kezelési útmutató használatára. Mindenütt érintőképernyőkkel találkozunk: nem csak a műszerfalon, de a két hátsó ülés közt is elhelyeztek egyet. A gyáriak külön figyeltek rá, hogy feleslegesen ne vonják el a sofőr figyelmét a közlekedésről. A leglényegesebb információkat a szélvédőre vetíti a jármű, a középkonzol érintőkijelzője pedig sötét marad mindaddig, amíg a rejtett kamerarendszer nem észleli, hogy a vezető rápillantott. Bizonyos funkciókat, például a web-böngészést pedig csak az utasok számára teszi elérhetővé a rendszer.

A Volvo egyértelműen azt teszteli, amit a korábbi Universe tanulmánnyal is, hogy a közönség hogyan fogadja az elképzeléseiket a jövő modelljeiről, amelyeket már az új SPA padlólemezre építenek. Ahogy korábban már többször utaltak rá a gyáriak, a Volvo megpróbál valami mást csinálni, mint a német luxusautó-gyártók. Kevésbé hivalkodó, de kényelmesebb és emberközelibb autókat, amelyekkel azokat szólíthatják meg, akik egy Audit, BMW-t vagy Mercedest már túlzásnak éreznének.