Dögös sportkocsi délről

2011.09.16. 18:39

Legutóbb még lepel alól hunyorgott ránk a Rimac félelmetes sportkocsija, de ezt érdemes a maga teljességében megnézni. A forma egyszerű, mégis az állunkat kerestük a láttán.

A horvát elektromos sportkocsit persze nem valami nyeretlen kezdők tervezték és építették. A formát egy olyan csapat vázolta fel, amely korábbi Pininfarina alkalmazottakból áll, a karosszéria kidolgozását pedig a Vilnerre bízták. A bulgár cég eddig elsősorban világszínvonalú tuningjaival keltett feltűnést, de úgy néz ki, így teljesen új karosszéria kialakítása sem okoz nekik gondot. A hosszú orrú, karcsú sportkocsit valami Jaguar vagy Aston Martin prototípusnak néznénk, ha nem az ismeretlen R betűs jelvény volna rajta.

Ha a Rimac benzines autókkal is foglalkozna, azt mondanánk, akár meg is próbálhatnak betörni az amúgy elég zárt sportkocsi-piacra. A Frankfurtban kiállított Concept One azonban szigorúan egyedi példány, és ha lesz is gyártás, csak elektromos hajtással. Az autóban egyébként négy villanymotor dolgozik, összesen 1088 lóerővel és 3800 Nm-rel, ami elvben akár 2,8 másodperc alatt felgyorsíthatja az autót 100 km/h-ra. Az az érdekes, hogy a Rimac ilyen teljesítmény-adatok mellett 600 km-es maximális hatótávolságról beszél, ami hatalmas, és így igen drága akkumulátorcsomagot feltételez.

Nem valószínű, hogy valaha szériában gyártanák, hiszen megfizethetetlen, és kísérleti technikára épül, de vizuális élményként tud annyit, mint bármelyik Ferrari.