Kémfotón a 3-as BMW új kihívója

2011.09.23. 06:17

Jól sejtik, ez az a terv, ami egyszer már ronda kudarccal végződött. Akkor a Saab 9-3-asból faragtak kisbaltával Cadillacet, és BLS néven akkorát buktak vele, hogy még Amerikában is fájt hallani. Tanulva az esetből most viszont rafináltabban láttak munkához.

A cél az, hogy Európában és Észak-Amerikában is többen vegyenek Cadillac típusokat, és ha ezt el akarják érni, ahhoz az eddigieknél kisebb, ugyanakkor igazán vonzó autóra lesz szükség, amely átalakítja a fejekben a Cadillacről élő képet. Amerikában a folyamat már zajlik, a CTS annak idején behozta a fiatalabb vásárlókat is – sokakat a BMW vásárlóköréből sikerült elcsábítani – de Európában a CTS túl nagy és drága ahhoz, hogy tömegeket vonzzon. Emellett Észak-Amerikában is sok 3-as BMW-t, A4-es Audit és C osztályú Mercedest adnak el, így mindenképp jól jön egy kisebb modell.

Erre a célra fejlesztik az ATS néven ismert gépet, amelyet erősen álcázva ugyan, de már nyilvánosan tesztelnek. A típus, amely már hátsókerék-hajtású, és legalább olyan lendületes jelenségnek tűnik, mint a CTS, és persze hordozza a jellegzetes, éles-szögletes Cadillac formavilágot. A gép a prémium-szegmens alsó régiójába érkezik, mindennel, amire itt szükség lehet. Lesz dízelmotoros kivitel Európa számára, az alapverzióba kétliteres négyhengeres turbómotort szerelnek majd, de készül erős V6-osokkal, sőt, a sportos csúcsmodellbe, az ATS-V-be állítólag brutálisan erős V8-ast építenek.

A CTS mellett ez lesz a korszerűsített kínálat egyik alapköve, amelyet később nagyobb típusok követnek majd. A terv az, hogy a Cadillac minden népszerűbb szegmensben korszerű és vonzó vetélytársat állíthasson az Audi, a BMW, a Mercedes és a többi konkurens modelljeivel szemben, ehhez azonban az ATS mellett még legalább két új modellt be kellene mutatni. A legkisebb Cadillac várhatóan jövőre mutatkozik be, de a kínálat csak az évtized közepére lesz teljes – onnantól próbálhatja a Cadillac felvenni a német konkurensek, vagy legalább a Lexus, az Infiniti, a Genesis és a Jaguar, azaz a mostani második vonal tempóját.