Őrület: jön a tízsebességes váltó

2011.09.29. 15:49

Az őrületet annak idején a Mercedes kezdte az azóta is használt hétsebességes automatával, majd a Lexus jött a nyolcfokozatú váltóval. Azóta a ZF is elkészítette a saját nyolcas váltóját, amelyet a BMW és az Audi luxusautóiba építenek, sőt, az év elején bejelentették, hogy már dolgoznak egy kilencsebességes szörnyen is. A Hyundai azonban túl szeretne licitálni mindenkit.

A koreai gyártó bejelentette, hogy 2014-re elkészítik saját, tízsebességes automatájukat, amelyeket saját luxusautóikba kezdenek beépíteni az évtized közepétől. A Genesis sorozat mindkét tagja, a szedán és a kupé is megkapja az új váltót, sőt, addig várhatóan újabb modellekkel bővítik a kínálatot. A Genesis szedán egyelőre nem kapható Európában, de valószínű, hogy a tizes váltó bemutatása idejére már itt is bevezetik a márkát, hisz a kupé bevezetése már folyamatban van.

Kérdés persze, hogy mennyire éri meg tovább szaporítani a sebességi fokozatokat. A több fogaskerék-pár nyilván több helyet foglal és nehezebb, ugyanakkor messze nem várható akkora javulás a hatékonyságban, amennyi mondjuk a négyről az ötsebességesre való átállás során jelentkezett. Ez ma inkább már presztízskérdés a gyártóknak, akár a hengerek száma.