Máris itt az up! riválisa

2011.10.02. 18:39

A városi kisautó egy olyan fogalom, amit sikerül rendre újraértelmezni. A franciák megpróbálnak nem lemaradni e téren az up! mögött, meglátták a lehetőséget, és versenybe szállnak a Volkswagennel.

A PSA szülötte ez a VELV-nek nevezett háromüléses. A kis jármű egy teljes egészében működőképes elektromos koncepcióautó, amelyet egy 27 lóerős villanymotor hajt. A 650 kilogramm összsúlyú jármű végsebessége 110 km/óra, egy töltéssel pedig 100 kilométert is megtehet – erről a 8,5 kWh-nyi energiát tárolni képes lítium-ion akkumulátor gondoskodik. Környezetvédelmi szempontból nyílván kiváló, és annak is megfelel, aki rendszeres, rövid ingákat tesz.

A képeket nézve nem kizárt, hogy a termetesebbeknek meg kell küzdeni a helyszűkével. Az ülések háromszög alakba (elöl egy, hátul kettő) lettek rendezve és talán nem is széltében, mint magasságában nyomasztó a tér. A tető egésze üveg és szárnyszerűen felfelé nyitható, az oldalajtó pedig elnyúlik egészen a hátsó ülés feléig.

A PSA nem ismertette céljait a VELV-el. Ha gyártósorra is kerül, valószínű kisebb vállalati flották tagjaként végzi, esetleg nagyvárosok kölcsönzőibe jut. Megfelelő áron, második autónak is tökéletes lenne: városi közlekedésre igen praktikusnak tűnik.