300 lovas lesz az Alfa sportkocsi

2011.10.04. 06:14

Amit az új, 1,8 literes benzinmotorról eddig tudunk, az alapján a legsportosabb Fiat és Alfa Romeo modellek mindegyikébe utat találhat, hiszen ekkora teljesítményt ilyen tisztán aligha tud bármelyik másik motor, amelyhez hozzáférnek.

A Fiat csoport eddig elsősorban a kisebb motorok fejlesztésére koncentrált: tucatnyi változatot készítenek az 1,4 literes turbómotorból és a kéthengeres 900-asból is van már háromféle. A harmadik korszerű benzinesüket, az 1,8 literes, turbós négyhengerest eddig hanyagolták, de most bejelentették, hogy készül a csúcsváltozat a legújabb műszaki megoldásokkal. Valószínű, hogy ez lesz a középmotoros 4C kupéban, és a 159-est felváltó Giulia csúcsváltozatában is. A teljesítménye 300 lóerő lesz, de teljesíti majd a legszigorúbb környezetvédelmi normákat, az Euro6-ot, illetve az amerikai Tier 2 Bin 5-öt. Fogyasztási adatokról egyelőre nem esett szó, de azt ígérik, a 200 bar rendszernyomású közvetlen benzinbefecskendező rendszer nem csak a károsanyag-kibocsátásnak, de a fogyasztásnak is jót tesz majd.

Az új motor persze nem csak az Alfa Romeókba és a Fiat többi márkájának modelljeibe találhat utat, de jó eséllyel ezt a gépet szerelik majd a leggyorsabb Chrysler és Dodge típusokba is. Erre azonban még várni kell: a gyártás 2013 elején kezdődik a Pratola Serrában működő Fiat üzemben, így nagyjából másfél évnek kell még eltelnie, mire kiderül, hogy egész pontosan mire lesz képes az új csodamotor.