Melyik lesz a 2012-es Év Autója?

2011.10.04. 15:45

Összeállt a lista, ezek közül választhat az európai újságírókból álló zsűri. Az idén harmincöt autó felel meg minden feltételnek, így ezek közül kerülhet ki a 2012-es Év Autója.

Ön szerint melyik lesz az Év Autója?

Az 59 tagú, 23 ország újságíróiból álló érkező zsűri minden évben azok közül az újonnan bemutatott modellek közül választhat, amelyek még az év vége előtt legalább öt európai országban piacra kerülnek, és várhatóan legalább évi 5000 példány elfogy majd belőlük.

Az idén meglehetősen bőséges és színes a lista, a tömegmodellektől a sportkocsikon át az elektromos járművekig és a konnektoros hibridekig mindenféle megtalálható benne. Tavaly rendhagyó módon a tisztán villamos hajtású Nissan Leaf nyerte a díjat, de – bár az idén két elektromos modell is bekerült a listába, a Renault Kangoo Z.E. és Fluence Z.E. – az az érzésünk, az idén már nem lesz ekkora az újdonság varázsa.

Ha a zsűri továbbra is a szokásos mértékben értékeli majd a környezetbarát megoldásokat, akkor az Opel Ampera és a Chevrolet Volt indul jó eséllyel, hisz ezek a modellek a maguk nemében az elsők a piacon – konnektorról is tölthető hibrid szériamodelleket eddig nem forgalmaztak a kontinensen.

A zsűritagok a megszokott módon, két lépcsőben értékelik a listán szereplő autókat, bár az időzítésen változtattak. Elsőként, január 9-én egy héttagú listát hoznak majd nyilvánosságra – az itt bent maradt modellek közül választják majd ki a végső győztest. Az eredményhirdetésre 2012 márciusában kerül sor, a svájci Palexpóval kötött megállapodás értelmében a Genfi Autószalon első sajtónapjának előestéjén.