Megoldás az ittas vezetésre?

2011.10.06. 14:44

Az ittas vezetésen kapott holland autósokat alkoholzár beszerelésére kötelezik: az alkoholmérőt az indításgátlóval kapcsolják össze, hogy az engedélyezett alkoholszint felett ne engedje forgalomba autójával a sofőrt.

A büntetési határ az engedélyezett deciliterenkénti 0,2 milligrammos (0,2 ezrelékes) véralkoholszint több mint hatszorosa, 1,3 mg/dl lesz. Akit ennél nagyobb véralkoholszinttel csípnek el a holland rendőrök, azt kötelezik a szerkezet beszerelésére.

A holland közlekedési minisztérium bejelentése szerint az új szabályozás már idén december elsejétől érvénybe lép, hogy a karácsonyi és újévi ünnepek környékén már alkalmazható legyen.

Az alkoholzár egyik eleme a szonda, ebbe kell belefújnia indulás előtt a vezetőnek. Ha a kilélegzett levegőben mért véralkoholszint meghaladja az engedélyezett határértéket, akkor az autó motorja nem indul el.
A szerkezetnek legalább két évig kell az autóban maradnia, ezt az időtartamot akár további hat évvel is meghosszabbíthatják, ha a sofőr továbbra is az "iszik és vezet" elvet követi. Visszaesőknél a jogosítványt is elvehetik, amelyet legkorábban öt év elteltével kaphat vissza az autós.

Hollandiában évente körülbelül kétszázan halnak meg ittas vezetéssel összefüggő ok miatt.

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.