A fehér autó a világ kedvence

2011.10.07. 15:56

Amióta nem csak az állami autók járnak feketében, és nem az olcsó céges Astrák színe a fehér, egyre kevesebb az ezüstszínű autó. A színes autókból azonban továbbra is keveset vásárolnak.

A PPG festékgyár idei felmérése szerint a világban eladott autók legnagyobb része már nem ezüstszínű, mint korábban. Az új favorit a fehér, ilyen fényezéssel kerül le a szalagról az összes eladott autóbó 21%-a, míg ezüstöt és feketét 20-20%-ban vásárolnak. A fordulat oka részben az észak-amerikai piac, ahol 20% a fehér, 19 az ezüst, 18 a fekete és 15 százalék a szürke színű autók aránya. Ázsiában még mindig tartja magát az ezüst, ilyen az eladott autók negyede, viszont fehér járműből is 23 százaléknyi fogy. Európa kilóg a sorból, itt az új autók 26 százaléka fekete színű, a második legnépszerűbb szín pedig a fehér (19%).

Mindez első hallásra persze nem jelent sokat – azon túl, hogy jelzi a tulajdonos ízlését, vagy a flottavásárló arculatát – de a legújabb felmérések szerint a szín jelentősen módosíthatja az autó használtértékét. A megfigyelések szerint egy fehér, vagy ezüst autóért érzékelhetően több pénzt lehet kapni használtan, mint egy vörösért vagy zöldért.