De jó hogy vége a 80-as éveknek

2011.10.11. 06:17

Az eBayen bukkant fel a képeken látható Rinspeed R69-es, amely a svájci tuningcég legjellegzetesebb korai munkái közé tartozik.

Kívülről is megdöbbentően néz ki. A tetővonalon kívül semmi nem árulja el, hogy a 911-es az alap, az alsó idomok inkább a korabeli Ferrari Testarossára emlékeztetnek. Nehéz elhinni, de annak idején ezekkel a radikális Porsche átépítésekkel szerzett magának hírnevet a Rinspeed: akkortájt úgy tűnt, magát a jövőt lehet náluk megkapni. Az igazán döbbenetes dolgok azonban belül találhatók. A világos, szögletes idomokból összerakott, elektromos állítású bőrülések is jellemzőek a korra, de a legjobb részlet kétségtelenül a kormánykerék. Ez a kormányon elhelyezett vezérlőgombok egyik első megjelenése lehet – talán akkortájt jó ötletnek tűnt egy fél számítógép-billentyűzetet ültetni a kormánykerék közepére, de így visszanézve inkább ergonómiai rémálomnak tűnik ez az elrendezés.

A mai szemmel nézve szörnyen kezdetlegesnek tűnő megoldásokkal együtt is van az autónak egyfajta utánozhatatlan bája. Aki fogékony az ilyesmire, és van épp 79 ezer dollárja – átszámítva úgy 17 millió forintja – kéznél, nyilván meggondolja, hogy a magáévá tegye ezt a sportkocsi-különlegességet.