Megjött a legújabb Skoda

2011.10.11. 13:53

Korábban már hallhattunk az új, Fabia-alapú négyajtósról, de a végleges modell változott egy keveset a korábbi állapothoz képest.

A Rapid szériaváltozata még a Skoda kifutó stílusában készült, nagy, felfelé húzott lámpákkal és feltűnő, krómkeretes hűtőmaszkkal, míg korábban az új egyen-arccal mutogatták a kis szedánt is, amelyet most kezd bevezetni a cseh gyártó. Az ok nyilvánvaló: Indiában, ahogy a gyártást megkezdték, egyelőre nem terveznek arculatváltást, így a szögletesebb, egyszerűbb frontkiképzés legfeljebb az exportpéldányokon bukkanhat fel. Azt azonban még nem tudni, hogy a Rapid Indián kívül hol lesz még kapható.

A 4,39 méter hosszú, 1,7 méter széles és 1,47 méter magas lépcsőshátú modell egyébként hasonló használati értéket ígér, mint a Dacia Logan vagy Chevrolet Aveo: az utastere ötszemélyes, a csomagtartója pedig épp 500 literes. Kétféle 1,6 literes motorral készül, egy szívó benzinessel és egy turbódízellel, mindkettő 105 lóerős.

Egyelőre az indiai Pune az egyetlen hely, ahogy a Rapid gyártásba került, de később valószínűleg másutt is beindítják a termelést, az viszont egyáltalán nem biztos, hogy Európában is felbukkan majd. Mifelénk inkább az Octavia és az ötajtós Fabia eladásaira koncentrál a Skoda, bár nem kizárt, hogy épp Kelet-Európában keresnék a lépcsős hátú Rapidot.