Új motorcsalád az Opelnél

2011.10.15. 09:15

A vadonatúj motorcsaládot a Chevrolet és az Opel közösen hozza össze, és papíron minden műszaki trükköt tartalmaznak, amire csak szükség lehet egy korszerű motorhoz.

Egyelőre annyi biztos, hogy három- és négyhengeres motorokat egyaránt tartalmaz a sorozat, és ezek nagyrészt közvetlen befecskendezéses, turbófeltöltéses gépek lesznek. Legalább három motorról van szó, 1 és 1,5 liter közti hengerűrtartalommal, amelyeket várhatóan a jelenleg használt 1-1,8 literes szívómotorok helyett alkalmaznak majd az Opel és a Chevrolet legnépszerűbb modelljeibe. A bejelentés nem említi, hogy mikor kezdődhet a gyártás, de valószínű, hogy ennek a családnak egyes tagjai is felbukkannak majd a szentgotthárdi gyártósoron az évtized közepe felé.

Az Opel a kis benzinmotorok fejlesztésében néhány év lemaradásban van egyes európai konkurensekhez – köztük a VW-hez és a Fiathoz – képest, amelyek már megkezdték legnagyobb példányszámban gyártott 1,2, 1,4 és 1,6 literes motorjaik cseréjét kis hengerűrtartalmú és fogyasztású, rendszerint turbós motorokra.