Hat új Opel egy éven belül?

2011.10.17. 15:13

Rüsselsheimben a típusválaszték további bővítésén dolgoznak – a következő évre hat újdonságot ígér a cég értékesítési igazgatója. Ezek közül néhányat már ismerünk, néhány pedig a már meglevő modelleken alapul majd, de akad köztük olyan típus is, amelyről eddig alig lehetett hallani.

Alain Visser, az Opel értékesítési- és marketing-igazgatója meglepően nyíltan beszélt a következő évre vonatkozó tervekről. A hat újdonság közül kettőt már láthattunk korábban: a Zafira Tourer és a Fiat Doblón alapuló Opel Combo januárban illetve februárban érkezik az európai piacokra. Ennél valamivel izgalmasabb az Astra sorozat bővítése: a nyáron három új kivitelt mutatnak be. Az első az OPC változat lesz, amelybe várhatóan a sportkompaktok kategóriájának egyik legerősebb motorja kerül: a kétliteres turbómotorból 300 lóerőt csalnak ki. Ebből a modellből persze aligha készül sok – annál népszerűbb lehet az Astra négyajtós változata, amely méltán számíthat a flottavásárlók érdeklődésére, de Kelet- és Közép-Európában is javíthatja az eladásokat. Szintén jövő nyárra időzítik az ötajtós Astra felújítását, amellyel az újabb változatokhoz igazítják majd ezt a kivitelt.

Az igazi újdonság azonban az a kompakt SUV lesz, amelyet árban és méretben az Antara alá pozícionál a gyártó. Ezzel az egyelőre névtelen típussal az Opel a Nissan Juke, a Suzuki SX4 és a szintén bemutatás előtt álló Ford Fiesta SUV vetélytársát szeretné elkészíteni, ami logikus lépésnek tűnik, hiszen a kis szabadidő-autók egyre nagyobb tömeget vonzanak.

A nagy számú újdonság ellenére az Opel nem prognosztizál jelentős növekedést magának: a tavalyi 1,22 helyett az idén 1,28, jövőre 1,3 millió autót terveznek értékesíteni, ami nem tűnik különösebben ambiciózus tervnek. A visszafogottság oka persze érthető. A cég egyik húzómodellje, a Corsa lassan kiöregszik, az utódmodell fejlesztése pedig lassan halad: az aktuális menetrend szerint csak 2014-re készülnek el vele. Így a szerény növekedés még optimista becslés is lehet, hiszen az Astrának, az Insigniának és a többi, frissebb típusnak ellensúlyoznia kell a Corsa iránti kereslet csökkenését.