Sebességkorlátozó-eszközt minden autóba

2011.10.17. 06:23

Elektronikus sebességkorlátozó-eszközt telepítetne minden újonnan eladott autóba egy képviselő Kanadában, azzal a céllal, hogy csökkenjen a túlzott sebességtúllépés okozta halálos balesetek száma.

A most belelkesült Jim Karygiannis liberális képviselő 2006-ban már benyújtott egy hasonló törvénymódosítást, de akkor sikertelenül ját. Egy a közelmúltban, Torontóban, 180 km/órás tempónál történt halálos kimenetelű baleset miatt azonban most újra előtérbe került a törvény módosításának ügye, amely szerint minden új járművet elektronikus sebességkorlátozóval látnának el a jövőben. Ezzel 93 mérföld/órára (150 km/óra) limitálnák az elérhető végsebességet.

„Becslések szerint 180 km/órás sebességnél történt a tragédia, azonban 150-es tempónál komoly esélye lett volna az autó vezetőjének.„- hangzik Karygiannis nem túl erős lábakon álló érvelése. Noha az ilyen esetekben valóban életet menthet a kikényszeríttet limit, de a felelőtlen száguldozókat nem feltétlen a direkt korlátozással érdemes megfogni: a közlekedési morál javítása, szigorúbb retorziók bevezetése a gyorshajtókkal szemben mind eredményre vezetnek – igaz, egyértelmű és gyors változást nem hoznak.

Ha a módosítási szándék eredménnyel zárul, gyakorlatilag az összes értékesítésre váró autót el kell majd látni a rendszerrel Kanadában.