Tizennégy alatt háromszázra

2011.10.17. 17:26

Franciaországban évtizedek óta nem készült komolyan vehető utcai szupersportkocsi – ezen a területen nehéz labdába rúgni a tradicionális német, olasz és brit márkák mellett – de most egy ismeretlen cég mégis megpróbálja a lehetetlent.

A Genty nevű vállalkozás olyan sportkocsit ígér, amely könnyen elhomályosíthatja a kategória legjobbjainak képességeit is. A teljesítménye állítólag kerek ezer lóerő – egy 4,8 literes V8-as biturbó-motorból csalják elő az elképesztő erőt – ami önmagában még nem volna egyedülálló, hiszen ott van a Bugatti Veyron Grand Sport, amely jóval izmosabb. A trükk az, hogy az Akylone elnevezésű autó a tervezői szerint csupán 1,1 tonnát nyom, így teljesítmény-tömeg arányban minden mást felülmúl. Egyelőre a kész autót nem láthattuk, csak a tervekből generált virtuális modellt, de a számítások alapján a francia sportkocsi 2,7 másodperc alatt ugrik 100 km/h-ra, 7,2 másodperc alatt van meg a 200, és 14 másodperccel az indulás után akár 300-zal száguldhat a gép.

A középmotoros Akylone állítólag 2012 őszére készül el: a tervek szerint a gyártásra érett prototípus a jövő évi Párizsi Autószalonon már élőben is látható lesz.