Kilopták az Abarth szemét is

2011.10.18. 06:12

Az Abarth egész másként működik, mint a többi gyári tuningrészleg, és épp ez ütött most vissza. Mivel utólag is tuningolják a Fiat legerősebb autóit, az alkalmazottak könnyen hozzáférhettek a gyári tuning-alkatrészekhez – el is tüntettek belőlük egy jelentősebb mennyiséget.

A BMW, a Volkswagen, az Opel vagy bármelyik nagy autógyártó készen árusítja sportos csúcsmodelljeit, az utólagos átalakításokat pedig a külső tunincégekre hagyják. Nem így a Fiat Abarth márkája, amely utólag beszerelhető tunincsomagokat is forgalmaz. Így aki megveszi például a Fiat 500 Abarthot, az később megrendelheti hozzá az Esseesse csomagot, amellyel újabb lóerőket, sportosabb futóművet, látványosabb karosszériaelemeket jelent. Ezzel elvben beszedhetik annak a pénznek egy részét is, amit egyébként a tuningcégekhez vinnének a kuncsaftok. A baj azonban épp a külön csomagokból lett, mivel ezek közül néhány alkalmazott le tudott nyúlni néhány raklapnyit.

A hatóságok nyolc hónapig nyomoztak, mielőtt felgöngyölítették volna a cégen belüli tolvaj-hálózatot. Kiderült, hogy több alkalmazott is hirdette a gyári Abarth alkatrészeket a neten, jócskán áron alul. Egy Esseesse motorvezérlő elektronika például, amelyet hivatalosan 2000 euróért forgalmaznak, már 400 euróért elérhető volt az enyves kezű alkalmazottakon keresztül. Gyakorlatilag mindent meg lehetett kapni olcsóbban, a sportülésektől a fékalkatrészeken át a vadonatúj turbófeltöltőkig. A nyomozást végző csendőrség becslése szerint az Abarth kára legalább egymillió euró volt.

Egyelőre két főt tartóztattak le, de további huszonhárom Abarth-dolgozó, illetve postai alkalmazott is érintett lehet az ügyben.