Kiszivárogtak a legújabb Toyota képei

2011.10.18. 17:27

Sokáig a Prius volt az egyetlen elérhető árú hibrid a Toyota kínálatában, de egy ideje már a választék szélesítésén dolgozik a gyártó. A Prius V egyterű már piacon van, és most érkezik a kistestvér, a Prius C is.

A Toyota érdekes módon kétféle utat jár egyszerre hibrid modelljeivel. Egyrészt elkészítette az Auris és a Yaris benzin-elektromos változatait, amelyekről kívülről nem lehet megmondani, hogy nem csak belsőégésű motor dolgozik bennük. Másrészt bővítik a Prius kínálatot is, olyan modellekkel, azon vásárlók kedvéért, akiknek nem csak a tiszta közlekedés fontos, de az is, hogy mindenki lássa, ők a legkörnyezetkímélőbb megoldást választották. Ez utóbbi vonalat képviseli a Prius C, amely alig nagyobb a Yarisnál, de formára egyértelműen a nagyobb Prius változatokat követi.

Az autó lényegében készen van, olyannyira, hogy a gyári katalógusból származó képek és adatok kerültek ki az internet nyilvánossága elé. Így azt is tudjuk már, hogy autó 3,995 méter hosszú, 1,695 méter széles és 1,445 méter magas, a tengelytávja pedig 2,55 méter. A hajtásáról egy 1,4 literes, 74 lóerős és 111 Nm csúcsnyomatékú benzinmotor és egy 61 lóerős, 169 Nm maximális nyomatékú villanymotor végzi. A két motor együttesen maximum 100 lóerő leadására képes, ami bőségesen elegendő egy ekkora jármű tempós mozgatásához. A lényeg persze az alacsony fogyasztás, bár egyelőre csak a japán szabványok szerinti értékeket ismerjük. A gép a JC08 ciklusban 2,8, a 10.15-ös ciklusban pedig 2,5 litert fogyaszt száz kilométeren, de ezt érdemes kritikával kezelni, hiszen japán szabvány szerint a Prius is 2,6 litert fogyaszt, míg az európai mérési ciklusban ugyanez az autó 4 literrel tesz meg 100 kilométert.

A Prius C várhatóan még az idén bemutatkozik, alighanem a Tokyo Motor Show egyik újdonsága lesz, míg Észak-Amerikában januárban, Európában pedig márciusban várható a premierje. Japánban talán már az idén megkezdődik a forgalmazás, de valószínű, hogy a többi piacon is bevezetik még 2012 vége előtt.