Saját sportkocsit épít a BMW M részlege?

2011.10.24. 15:47

Szinte évente felbukkan a pletyka a BMW következő vérbeli sportkocsijáról, de úgy néz ki, egyelőre csak a mérnökökben van meg a szándék, hogy ilyet építsenek. A cégvezetés viszont habozik, hiszen egy drága, kis sorozatban gyártott autóval szinte biztosan elbuknának egy nagyobb összeget.

Ezúttal Albert Biermann, az M részleg fejlesztési igazgatója beszélt egy saját sportkocsi megépítésének lehetőségéről. A szakember azt mondja, a szándék és a szakértelem meglenne egy saját sportkocsi megépítésére. „Többször is megtárgyaltuk ezt a cégen belül, de amikor a vezetőség nyitottnak bizonyult az ötleteinkre, mindig kiderült, hogy üzleti szempontból nem volnának kifizetődőek. Jelenleg az az elsődleges vezérelv, hogy amit csinálunk, annak pénzt kell hoznia.” – mondta. Biermann szerint arról is szó esett, hogy a Z4 alapjaira építsenek egy igazán gyors változatot, de eddig ez a terv sem kapott zöld utat. „Vannak napok, amikor rosszul esik, hogy nem készíthetjük el az autót, de az üzlet az első. Még nem adtuk fel, találnunk kell egy olyan megoldást, amely megtérülhet.” – vázolta a helyzetet az igazgató.

A BMW, bár meglehetősen sikeresnek tűnik, sokkal bizonytalanabb helyzetben van, mint az Audi, a Porsche vagy épp a Mercedes, hiszen a megélhetését egyedül saját személyautó-eladásai biztosítják, míg az Audi és a Porsche mögött ott áll a teljes VW csoport, de még a Mercedes is jóval szélesebb bázisra támaszkodhat, hiszen haszonjármű- és autóbusz-gyártó üzletága is van. Az a tény azonban, hogy a BMW eddig távolmaradt a gyors sportkocsik piacától, hosszabb távon versenyhátrányba hozhatja a gyártót a vetélytársakkal szemben.