Autótolvajok buktak le Hajdú-Biharban

2011.10.25. 11:32

Elfogtak Debrecenben és Hajdúszoboszlón négy férfit, akik a gyanú szerint külföldön ellopott és Magyarországon hamis papírokkal forgalomba helyezett luxusautókkal kereskedtek; az ügy részleteit a rendőrség kedden sajtótájékoztatón ismertette a hajdú-bihari megyeszékhelyen.

Kiss Endre, a Debreceni Rendőrkapitányság gépjármű-felderítési alosztályának a vezetője elmondta: másfél éves nyomozás vezetett el öt férfihoz, akik főleg Németországból, Ausztriából és Olaszországból hoztak be lopott luxusautókat. A járműveket EU-n kívüli országokban regisztrált alvázszámokkal látták el és így állították ki a hamis papírokat is. Miután az egységes schengeni ellenőrzési rendszert ily módon kijátszották, az autókat legálisan behozott járműként adták el, ebből több mint 150 millió forint haszonra tettek szert - tette hozzá a rendőr százados.

A négy debreceni és egy hajdúszoboszlói férfi külön erre a tevékenységre létrehozott cégeken keresztül folytatta az ügyleteket, időnként pedig 50-100 ezer forintért másokat is felbéreltek egy-egy eladásban való közreműködésre.

Az öt gyanúsított közül négyet október 17-én elfogtak, míg egyikőjük ellen nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki. A rendőrség lefoglalt nyolc luxusautót, egyet pedig még keresnek, továbbá házkutatást tartottak egy ügyvédi irodában is, ahonnan az ügyhöz kapcsolódó dokumentumokat foglaltak le.     Kiss Endre közölte: a négy elfogott férfit a Debreceni Városi Bíróság előzetes letartóztatásba helyezte, ellenük bűnszervezetben, jelentős értékre elkövetett orgazdaság és más bűncselekmények gyanújával folyik eljárás. A vásárlók között nincsenek gyanúsítottak - jegyezte meg.

Mint mondta, az ügyben további gyanúsítások is várhatók mind Magyarországon, mind pedig Németországban, Ausztriában és Olaszországban, ezért már felvették a kapcsolatot a kinti hatóságokkal.

A sajtótájékoztatón a rendőrség ismertette egy másik csoport elfogását is: három büntetett előéletű hajdúhadházi férfi Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 12 településén tört fel autókat, összesen hárommillió forint kárt okozva.

Molnár Sándor rendőr százados, a Hajdúhadházi Rendőrkapitányság bűnügyi osztályának vezetője hozzátette: a három gyanúsítottat 2010 és 2011 fordulóján fogták el. Ellenük üzletszerűen elkövetett lopás, okirattal való 64 rendbeli visszaélés és bankkártyával való visszaélés gyanújával folyt nyomozás, amelyet a napokban fejez be a rendőrség.