Ez nem a japán gyárak éve

2011.10.30. 06:33

A tóhokui földrengés után, most a thaiföldi áradások nehezítik a japán autógyárak termelését. Shoe Minekava, a Honda ügyvezető igazgatója erre hivatkozva jelentette be egy kisautójuk késését.

A Life Diva egy különkiadását október 13-án tervezték bevezetni Japánban, több beszállítójuk azonban közvetlenül érintett a hatalmas thaiföldi áradásokban, és az ellátási láncban keletkezett zavar miatt most ez bizonytalan idővel tolódik. „Például a modell alumínium felnijeit kizárólag Thaiföldről szerezzük be” – mondta Minekawa, éreztetve kiszolgáltatott helyzetük súlyát.

Náluk rosszabb helyzetben a délkelet-ázsiai ország lakosai érezhetik magukat. Thaiföldön hatvan éve nem pusztított a mostanihoz hasonló súlyosságú árvíz. A heves esőzések miatt két hónapja tartó áradás már közel 400 áldozatot szedett és az ország tartományainak kétharmadát borítja víz. A katasztrófában különböző mértékben összesen körülbelül 2,3 millió ember érintett. A Honda thaiföldi gyára október 4-én bezárt, és nem tudni, ott mikor folytatódhat a termelés, az üzem ugyanis jelenleg még víz alatt áll. Október 29-én, szombaton a Bangkokban levő motorkerékpár-gyárukat is bezárták, és a fővárosban uralkodó körülmények láttán biztosra vehető a huzamosabb kiesés.

A márciusi földrengés és szökőár után tehát újfent egy komolyabb termelési zavar előtt áll a Honda, de mellette a Nissan és a Toyota is megérzi majd az újabb természeti katasztrófa következményeit.