Hódítani szeretne a Hyundai és a Kia

2011.10.30. 17:34

A Hyundai Motor Co. és érdekeltsége, a Kia Motors Corp. együttes autóeladásai a két márka javuló imázsának, a minőségének és a növekvő gyártókapacitásnak köszönhetően jövőre meghaladhatják a 7 milliós darabszámot.

Az idén a két márka együttesen 6,5 millió autót értékesíthet, ebből a Hyundai 4 milliót. "A termékminőség és a márka ismertsége mindkét vállalatnál jelentősen javult, ami lehetővé teszi számukra a globális gazdasági lassulás átvészelését" - mondta Seo Sung-moon, a Korea Investment & Securities elemzője.

Jövőre akár 7,2 millió autót is eladhatnak. Kim Byung-kuk, a Daishin Securities elemzője szerint a két autógyár jövőre együttesen évi 200 ezerrel növeli termelési kapacitását.

A Hyundai Motor, a legnagyobb dél-koreai autógyártó vállalat a múlt héten harmadik negyedévi nyereségének 20,7 százalékos növekedéséről számolt be, elsősorban a növekvő külföldi eladásoknak köszönhetően. A Kia Motors nyeresége a harmadik negyedévben 8 százalékkal csökkent leányvállalatai veszteségei miatt. A két dél-koreai autógyár külföldi eladásainak nagy lökést ad majd az EU-val és az Egyesült Államokkal megkötött szabadkereskedelmi megállapodás. Az EU-val kötött szabadkereskedelmi megállapodás az idén július 1-jén lépett életbe. A szabadkereskedelmi megállapodásra az Egyesült Államok és Dél-Korea között az amerikai Kongresszus ebben a hónapban adta áldását. Az egyezmény életbe létpetéséhez még a dél-koreai parlament beleegyezése szükséges.