800 lóerő, ládában jön

2011.11.02. 16:57

A Dodge Viper motorja a maga 612 lóerejével és 8,4 literes hengerűrtartalmával eleve félelmetes jószág, de messze nem érték el a benne rejlő lehetőségek határait. A Chrysler gyári tuningmárkája, a Mopar most készített egy változatot, amely nagyjából kijelöli a teherautó-blokk ésszerű határait.

Az új V10-es ládás motor, azaz utólagosan beszerezhető alkatrész, amelyet kifejezetten versenycélra terveztek. A csúcsteljesítménye 800 lóerő, ami félelmetesnek hat, de ha a 8,4 literes hengerűrtartalomhoz viszonyítjuk, már messze nem tűnik olyan nagy eredménynek. A literenként 95 lóerő utcai, szívómotoros autókban sem példátlan, bár egy ekkora motor esetében azért szép eredmény, ha azt nézzük, hogy tíz hatalmas henger termeli, két szeleppel hengerenként és őskori, nyomórudas vezérléssel.

A ládás motort a Mopar afféle hobbi-gyorsulóknak szánja, akik keveslik a Viper bő hatszáz lóerejét, de nem építenek külön autót. A teljesítmény növelése persze csak a károsanyag-kibocsátás és a fogyasztás növekedése mellett lehetséges – ezért készítenek a következő Viper számára még nagyobb, 8,7 literes motort, amely így sem éri el a Mopar-féle V10-es teljesítményét.