Nem kell befizetni a szmogriadós büntetést

2011.11.05. 16:59

Nem kell befizetni a szmogriadó miatt pénteken kiszabott helyszíni bírságokat – közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) szombaton a rendőrség honlapján.

A közlemény szerint a rendőrök 32 esetben intézkedtek és összesen 172 ezer forintnyi bírságot szabtak ki pénteken. A megbírságolt autósokat levélben értesítik: a kirótt helyszíni bírságot nem kell befizetniük – tették hozzá.

A Városháza péntek hajnalban arról tájékoztatta a nyilvánosságot, hogy a budapesti levegőszennyezettség mértéke indokolttá teszi a szmogriadó riasztási fokozatának elrendelését. Az akkori közlemény szerint Tarlós István főpolgármester péntek reggel 6 órától rendelte el a riasztási fokozatot.

Kapcsolódó cikkünkből

„Saját pofonjába szaladt bele tegnap a budapesti városvezetés, miután a levegő nagy szállópor-koncentrációjára hivatkozva több ezer autót kitiltottak a főváros belső kerületeiből. A régi típusú autókkal közlekedőket azzal fenyegették, ha a hajnali háromkor elrendelt és hatkor életbe léptetett szmogriadó riasztási fokozatának lefújásáig mégis behajtanak az érintett területre, akár százezer forintra is bírságolhatják őket. Aki ezt az utasítást kiadta, blöffölt, vagy ami még rosszabb, nem ismerte a szmogriadóval kapcsolatos jogszabályt." [tovább]

A döntés értelmében korlátozták a gépjárművek használatát Budapest egész területén, így a fekete és piros színű hatszögletű környezetvédelmi plakettel ellátott gépjárművek a riasztási fokozat visszavonásáig nem közlekedhettek. A rendőrség ezek után kezdte meg a fokozott közúti ellenőrzést.

A Főpolgármesteri Hivatal péntek kora délután újabb közleményt adott ki, amelyben azt írták, hogy a rendelet szerinti intézkedések valójában a kihirdetést követő nap reggel 6 órától lépnek életbe, vagyis szombat reggel 6 órától kell azokat alkalmazni. A pénteken megbírságolt autósoknak ezért nem kell befizetniük a kirótt összeget.

A pénteki mérési eredmények alapján a riasztási fokozatot szombaton tájékoztatási fokozatra enyhítették, amely nem korlátozza az autóhasználatot.