Végre egy elegáns Subaru

2011.11.07. 15:57

A Subaru formatervezőinek útkeresése újabb ígéretes állomásához érkezett. Az egyel korábbi Impreza bemutatása óta mintha nem találták volna a jellegzetes, ugyanakkor tetszetős stílust, amely megkülönböztethetné a Subarut a konkurenciától, de az új tanulmányautó ismét ígéretesnek tűnik.

Az Advanced Tourer Conceptet a december elején nyitó Tokyo Motor Show-n láthatja a közönség élőben is, de addig is nyilvánosságra hoztak néhány számítógéppel generált képet az autóról. A rövid kombi-féleség más, mint az aktuális Subaruk: szögletes-éles forma kellemes arányokkal. Van benne némi Audi, legalábbis elölről, de manapság sokan utánozzák a német gyártót, így ez lassan fel sem tűnik. A 4,58 méteres gép egyébként olyan jellegű négyüléses, ötajtós rövid kombi-szerüség, amilyen az Opel Signum volt, és egyelőre nem világos, hogy hasonló formában gyártanák-e, vagy csak az új formavilág tesztelésére szánják.

Műszaki szempontból kifejezetten érdekes a japán tanulmány. Egy 1,6 literes turbómotor hajtja – az egyik első jele annak, hogy a japán gyártók némelyike is nekiállt kis turbós motorokat fejleszteni – de nem önmagában: villanymotor is segíti a Subaru mozgatását. Bár a japán gyártó a Toyota érdekkörébe tartozik, nem vették át a kipróbált hibrid hajtásláncot, helyette sajátot fejlesztettek, amely tisztán elektromos üzemben is lehetővé teszi az összkerék-hajtás használatát.