Ezzel kilök a rendőr a világból

2011.11.08. 15:25

Az amerikai rendőri erőknél még mindig túlsúlyban van a Ford Crown Victoria , az utolsó klasszikus, alvázas országúti cirkáló, de bizonyos feladatokra jobb egy megtermett pick-up. A gyártók persze ilyet is kínálnak, eleve rendőrautónak kialakítva – a Chrysler csoport a Ram-ból készített ilyen fényhidas változatot, persze elöl masszív acélütközővel.

A nehéz körülmények közti, esetleg terepen való használatra tervezett rendőrautó látszatra nem sokban különbözik a szériagyártású, hosszú kabinos Ram 1500-astól, de néhány ponton módosították az alapkonstrukciót. Így került bele 220 A árammal terhelhető generátor és hozzá illeszkedő kábelezés, így nem okoz gondot a rendőrségi használathoz szükséges kiegészítők kiszolgálása. Ezen felül megerősítették az első ajtók felfüggesztését, hogy bírják az utólag beszerelt péncélzatból adódó plusz terhelést.

A gépet 5,7 literes, 390 lóerős HEMI V8-as hajtja, és a rövidebb áttételnek köszönhetően valamivel jobban is urgik, mint a civil változat. Ráadásul a rendőrségi Ram 4,5 tonnát vontathat, és maga is elbír 660 kilónyi terhet. A Chryslernek azonban így sem lesz egyszerű a dolga, ha be akar törni az amerikai rendőrségi piacra, mivel ezen a területen is a Ford az uralkodó az F sorozattal.