Suzuki Q: jármű magamutogatóknak

2011.11.09. 11:58

A Tokyo Motor Show-n mindig tucatjával mutatják be a kis alapterületű, így vagy úgy, de feltűnést keltő tanulmányautókat, így ebben a műfajban elég nehéz feltűnést kelteni. A Suzuki mégis megpróbálja, és ehhez minden eszközt felhasználtak.

A Q Concept egyáltalán nem hasonlít autóra: van, akinek egy hátmasszírozó jutott az eszébe róla, mások szerint inkább CD tartó doboz – mindenesetre a nagy, tárcsa-szerű ajtók a narancssárga kerettel és a teljesen burkolt kerekekkel egyike az eddigi legfurcsább helyváltoztató eszközöknek, amit eddig láttunk. Az ajtók persze nem a megszokott módon nyílnak: az oldalfal síkjából kiemelkedve előre billennek – azaz mintha előre gurulnának. Az 1,3 méteres szélesség miatt két ülés már nem férne el egymás mellett, így a beszálláshoz kifordítható első fotel mögött helyezték el a második ülőhelyet. Ha azonban csomagtérre is szükség lenne, ez utóbbi ülés eltávolítható – a helyére biztosan elfér néhány megtömött bevásárlószatyor.

Egy ilyen zsebcirkálóba az aktuális divat szerint nem is kerülhet más, csak elektromos hajtás, és a Suzuki nem is okoz csalódást. A Q Conceptet egy kicsi villanymotor hajtja, legfeljebb 60 km/h-val, maximum 50 kilométeren át – ennyi azonban pont elég városon belüli közlekedéshez, amire a gép elméletileg készült. A japánok persze aligha elég bátrak hozzá, hogy a furcsa négykerekűt gyártani kezdjék, sokkal inkább azért készítették, hogy a Suzuki standhoz vonzzák a Tokyo Motor Show látogatóit.