Anyu beül apu mögé

2011.11.13. 07:50

Aranyos koncepcióval érkezik a Daihatsu a tokiói autókiállításra: a Pico EV a gyár szerint a tökéletes városi közlekedési eszközt testesíti meg. A kisautó alig szélesebb, mint egy nagytestű robogó, fürge, könnyen parkolható, utasai azonban kevésbé vannak kitéve az időjárás viszontagságainak, mint egy motoron.

A Picót természetesen villanymotor hajtja. Az akkumulátorok töltési ideje mindössze két óra, igaz, cserébe a hatótáv is igen szűkös, ötven kilométer – persze nyilván még ennél is kevesebb, ha végig padlógázon, az 50 km/h körüli végsebesség közelében hajtunk a 400 kilós kisautóval.

Az autó méretezéséből – 2 400 milliméteres hossz, 1 000 millis szélesség, 1 530 millis magasság és 1 830 milliméteres tengelytáv – sejthető, hogy az utasok nem egymás mellé, hanem egymás mögé tud becuppanni. Ajtók helyett csak biztonsági korlát van, mely két irányban véd: a sofőrt a kizuhanástól, a gyalogosokat pedig magától az autótól: a vékony LED-panelek folyamatosan figyelmeztetik a környezetet, ha jön a Daihatsu.