Itt a leggyorsabb rongytetős Jaguar

2011.11.17. 18:00

Amikor bemutatták az XKR-S kupét, várható volt, hogy hamarosan érkezik a nyitott változat is. Jobb pillanatot nem is választhattak volna a britek a leleplezésre, mint a Los Angeles Auto Show-t.

Nagy a kabrió-dömping a kaliforniai autókiállításon, de a Jaguar XKR-S nyitott változata valószínűleg nem fog elsikkadni közöttük. A minden idők leggyorsabb vászontetős Jaguarja címet kiérdemlő gép ugyanazt a harci díszt kapta, mint csukott változata, ami nem meglepő, viszont érdekes, hogy a nagyobb önsúly ellenére azonos gyorsulásra képes.

A két töltőlevegő-hűtőn keresztül Roots-kompresszorral feltöltött ötliteres V8-as 550 lóerejével 4,2 másodperc alatt ugrik százra, végsebességét pedig 300 km/h-ra kellett korlátozni. Ilyen sebességeknél a gyári dicshimnusz szerint 26 százalékkal csökkenti a légáramlás miatti elkönnyülést a hátsó szárny és a diffúzor, de az orrkiképzés sem csupán látványelem, hanem a levegő tudatosan irányított áramlásáért felelős.

Mivel az XK-t eleve kabriónak tervezték, annyira merev a karosszéria, hogy a kupé kemény futóművét változatlanul át tudták emelni. A kimondottan sportos rugózás ellenére egy hatsebességes automata váltóval árulják, de úgy tűnik, ez egyáltalán nem zavarja a vásárlókat, hiszen a kupéra már nem is vesznek fel rendelést, pedig még át sem adták az elsőt. A kabrió forintra átszámított ára valahol 35 millió körül lesz.