A Honda kiüti a Mercedest?

2011.11.21. 17:10

A McLaren és a Mercedes szerződése 2012-ben lejár, a Honda viszont most, a válság elmúltával ismét a Formula 1 felé kacsintgat. Így ismét összejöhet az álomcsapat, amely húsz éve mindent vitt.

Mindez egyelőre nagyrészt spekuláció, amelynek azonban van némi alapja. A Honda egyik, egyelőre meg nem nevezett vezetője a német sajtónak azt nyilatkozta, hogy minden eszközük megvan a versenymotor-gyártáshoz, így ha a cégvezetés is beleegyezik, motorszállítóként visszatérhet a cég az F1-be. Ráadásul változnak a motorszabályok 2014-től, így mindenki tiszta lappal indulhat: a jelenlegi 2,4 literes V8-as motorok helyett 1,6 literes, turbós V6-osokkal folytatódik a verseny. A Honda számára nagyszerű esély lenne, hogy versenyhátrány nélkül szálljon harcba a konkurensekkel.

Eközben a McLaren lassan elvág minden szálat a Mercedes felé. Az utolsó a 2012-ig aláírt motorszállítói szerződés, de mivel a Mercedes saját csapatot alapított – épp a Honda gyári csapatának maradékaira – a britek már nem számíthatnak teljes értékű gyári támogatásra. A szerződés lejártával pedig évi 11 millió dollár körüli összeget kell majd fizetni az eddig ingyen kapott motorokért. A Honda számára ugyanakkor vonzó lehetőség lehet, hogy az F1 egyik legeredményesebb csapatával dolgozhat együtt.

A McLaren és a Honda 1988 és 1992 között már épített együtt versenyautókat – a végeredmény pedig három világbajnoki cím és számtalan futamgyőzelem volt. Az akkor még piros-fehér autók szinte vetélytárs nélkül iskolázták a mezőnyt – amihez persze kellett Senna és Prost zsenialitása is.