A következő VW furgon, mutatóba

2011.11.21. 15:35

Az eT! egyszerre két dologra is alkalmas: elővezeti a következő Volkswagen Transportert – a T6-ost – és bemutat egy rakás érdekes műszaki megoldást. Kár, hogy az egyszerű formák és a szürke festés miatt ránézésre egyáltalán nem tűnik érdekesnek.

Úgy néz ki, a Volkswagennél rákattantak a két betű és felkiáltójel összeállítású nevekre az Up! sikerét látva. Az eT! rövidítés jelentése adja magát: az e az elektromos hajtásra utal, a T pedig a Volkswagen kisbuszok T kezdetű gyári kódjára. A formaterv emlékeztet is a T5-ösére, bár az orra rövidebb, a LED-es lámpák kisebbek, és ha a szemmértékünk nem csal, a jelvény még nagyobb. A forma ezzel együtt inkább célszerű, mint érdekes, és ezt az érzést tovább erősíti, hogy igazi semmitmondó, porszürke festéssel állították ki. Pedig az eT!-n vannak érdekes megoldások szép számmal. Az egyik a kétrétegű tolóajtó, amely egyszerre látja el az utasoldali ajtó és az oldalsó raktérajtó szerepét. Nem tudni, hogy a gyakorlatban hogy válna be, de a tanulmánynak jól áll. Szintén jópofa, és célszerűséget sugall a műszerfal jobb oldalán és a raktér falán kialakított rögzítő rendszer, amely különböző méretű rekeszeket fogad.

A hajtás sem mindennapi, a furgont kerékagyba épített villanymotorok mozgatják, de ennél sokkal érdekesebb, hogy az autó bizonyos önvezető funkciókkal is rendelkezik. Képes követni a gyalogos sofőrt, illetve hívásra odajönni, ami bizonyos esetekben – például postai küldemények kiszállításakor – akár hasznos is lehet. Ráadásul jobboldalt elhelyeztek egy joystick-szerű kart, amellyel szintén irányítható a villanyos Transporter.

A Volkswagen Transporter következő generációja ugyan csak 2014 körül érkezik, de az az érzésünk, az eT! már tartalmaz néhány megoldást a majdani szériagyártmányból.