Beperli a Suzuki a Volkswagent

2011.11.24. 12:22

A Suzuki vissza akarja a Volkswagennek eladott részvényeit, és úgy néz ki, semmilyen eszköztől nem riadnak vissza, hogy szabaduljanak a német partnertől. A VW vezetése viszont ragaszkodik a részvénycsomaghoz. Ezért a japán autó- és motorkerékpár-gyártó most nemzetközi bíróságon próbálja sarokba szorítani a németeket.

A történet még 2009-ben kezdődött, amikor a VW 19,9%-nyi Suzuki részvényt vásárolt be 1,7 milliárd euró értékben, míg a Suzuki 1,5%-nyi Volkswagen részvényhez jutott. Akkor még mindkét cég egy későbbi együttműködés biztosítékaként beszélt a tranzakcióról, de ebből aztán nem lett semmi. A Suzuki nem kapott VW technológiákat, a németek pedig nem használták ki a japánok kisautó- vagy motorkerékpár-gyártó szakértelmét, ehelyett kellemetlen perceket okoztak egymásnak, már ha hinni lehet az eddig elhangzott vádaknak.

A problémák néhány hónapja kerültek felszínre: bár a pontos okokat nem ismerjük, úgy tűnik, a Suzuki jobban szeretne egy másik partnert – egyes feltételezések szerint a Fiat lenne a következő jelölt – ezért vitte a nyilvánosság elé rossz viszonyát a Volkswagennel. Azóta a japán cég több módon is megpróbálta rávenni német partnerét, hogy adja vissza a részvényeket, a VW azonban nem enged a nyomásnak: azt mondják, kielégítő, hogy ők a Suzuki egyik legnagyobb részvényese, akkor is, ha érdemi együttműködés nincs a két vállalat között.

A Suzuki most azt hangoztatja, hogy mivel az eredeti megállapodásban az szerepelt, hogy technológiákat kapnak a Volkswagentől. Viszont az elmúlt bő két évben nem kaptak semmit, a részvényátadásról szóló megállapodás is semmisnek tekinthető. Ezt az álláspontjukat pedig bíróság előtt szeretnék megvédeni, és ezzel visszavenni a VW részvényeket. Wolfsburgban azonban nem hatódtak meg a per említésétől: azt mondják, ha rajtuk múlik, minden marad a régiben. Így az ügy akár még évekig húzódhat, és a kimenetele is bizonytalan, hiszen nem látszik, hogy a két fél álláspontja egy kicsit is közeledett volna.