A Chryslerben is lesz egy kis Ferrari

2011.11.25. 12:43

Lorenzo Ramaciotti a Pininfarinánál és a Fiatnál már letette a névjegyét, és most teljesen új feladatot kapott. Olyan formavilágot kell kiötölnie, amely egyaránt jól áll egy Lanciának és egy Chryslernek.

A Fiat nem csinált titkot abból, hogy a Chrysler kedvéért nem szeretne jelentősen többet költeni a típusfejlesztésre. Amit lehet, megoldanak a meglevő alapokon, méghozzá úgy, hogy párosítják az olasz és az amerikai márkákat. A Dodge az Alfa Romeo, a Chrysler pedig a Lancia párja lett. A 300C-ből már el is készült a Lancia Thema, de azt az olaszok is látják, hogy az a masszív, darabos stílus, amely a Chryslernek jól áll, Lancia jelvénnyel minimum furcsának hat. Épp ezért bízták meg a cégcsoport egyik legtapasztaltabb formatervezőjét, hogy alakítson ki egy új stílust, amely egyaránt hiteles Chrysler és Lancia jelvénnyel is.

A vállalat vezetése Lorenzo Ramaciottira osztotta a feladatot, aki a Fiat egyik legtapasztaltabb formatervezője. 2005-ig a Pininfarinánál dolgozott, ahol a Ferrari több típusának formatervét is az ő irányítása alatt készítették. Egyebek közt a 360 Modena, az 550 Maranello és a 612 Scaglietti is Ramaciotti nevéhez fűződik. A 63 éves szakember 2005-ben vonult vissza, de 2007-ben a Fiat vezérigazgatója, Sergio Marchionne 2007-ben visszahívta a Fiat vezető tervezői posztjára. A közös Chrysler-Lancia formavilág kidolgozása persze még neki is nagy feladat. „Olyan stílust kell találnunk, amely a világ minden táján megállja a helyét, ugyanolyan jól működik Olaszországban mint az Egyesült Államokban. Azt is el kell érnünk, hogy ha az összes autó együtt látható egy kereskedésben, jól passzoljanak egymáshoz.”

Ramaciotti munkájának persze sokára lesz látható eredménye. Ha a következő hónapokban meg is találják a megfelelő stílust, a kész autók, amelyeket már ennek jegyében terveznek, csak három-négy év múlva jelenhetnek meg. Hosszú távon azonban nagyon lényeges, hogy eltalálja a vásárlók ízlését, hiszen ezúttal két márka sorsát befolyásolja alapjaiban.