Elkelt Mussolini luxusautója

2011.11.28. 17:05

A Fiat 2800 Torpedo akkor is igazi ritkaság volna, ha nem szolgálta volna ki nagyhatalmú emberek egész sorát, így azonban különlegesen értékes darab – hogy mennyire, az azonban nem derült ki.

A hatalmas luxuslimuzin fejlesztését maga Mussolini rendelte meg a Fiatnál: a legenda szerint olyan járművet kért, ami felér Hitler Mercedesével. A végeredmény ez az áramvonalas, hatszemélyes gép lett, 2852 köbcentis motorral, 130 km/h-s végsebességgel és 17 literes fogyasztással 100 kilométeren. Ezek a paraméterek a 30-as évek végén még igazán jó értékeknek számítottak. Az elnöki limuzin persze már újonnan is méregdrága volt, így csupán öt példányt készítettek belőle. A konkrét példány 1943-ban készült el, és a háború után még hosszú ideig használták. Olaszország két elnökét szolgálta ki: Luigi Einaudi 1948 és 1955, Giuseppe Saragat pedig 1964 és 1971 között használta. Emellett egy darabig a milánói érseket, Giovanni Battista Montinit is szállította, akit később VI. Pál néven koronáztak pápává.

A különleges járművet a hét végén árverezték el Bresciában, de a zárt aukcióról sem a vásárló személye, sem a vételár összege nem szivárgott ki, így legfeljebb találgathatnánk, hogy hány millió euróért cserélt gazdát a ritka elnöki Fiat.