Ezerkétszáz életveszélyes lóerő

2011.12.02. 07:12

A Hennessey elsősorban tuningcégként ismert, pedig a világ egyik leggyorsabb utcai autóját gyártja évi néhány példányban. A Venom GT talán azért nem kapott nagyobb figyelmet, mert a karosszéria a Lotus Elise vonásait viseli magán, pedig ez a gép sokkal többet tud, legalábbis egyenesben, mint a zseniális a brit roadster – vagy bármi más.

A GT már nem új modell, de most elkészítették a Spyder változatot, kivehető tetőelemekkel – azt mondják, így még közvetlenebb lehet a vezetési élmény. A mechanika persze maradt a bevált régiben: a Lotus-szerű testet a Corvette ZR1 kompresszoros V8-as motorja hajtja – ezt 725 lóerőig húzzák – vagy ugyanennek a blokknak az ikerturbós változata 1000 illetve 1200 lóerővel, ahogy a vásárló kívánja. Ugyanakkor az autó csupán 1200 kilogrammot nyom, így a gép pokoli gyors – a végsebessége állítólag 440 km/h körül van, 2,5 másodperc alatt elérheti a százas tempót, 9,9 alatt futja a negyed mérföldet és 15,9 másodperccel az indulás után már 320 km/h-val száguldhat – ugyanez az érték a Bugatti Veyronnál 24,2 másodperc.

Az amerikai szupersportkocsi a papíron tehát lenyom mindent és mindenkit, de ez tükröződik az árában is: a csukott kivitel 950 ezer dollárba kerül, az új Spyder pedig 1,1 millióba, ami átszámítva úgy negyedmilliárd forintnak felel meg, persze adózás és egyéb sarcok nélkül.