Honda N: a Mini nyomában

2011.12.02. 12:40

N, mint nosztalgia. A Honda tanulmány nevét így is dekódolhatnánk, pedig a betű valójában a Honda egyik legelső személyautójára, az N360-asra utal. A forma elég jól hozza a távoli előd formáját, miközben minden porcikájában korszerű. Talán egy új modern klasszikus születik.

A Honda már két éve bemutatott egy hasonló fazonú tanulmányt EV-N néven, de az inkább volt tanulmányautó, mint gyártásra érett termék. Ugyanakkor egyértelműen alkalmas volt a vágy felkeltésére, hatalmas is volt az érdeklődés iránta. Ennek nyomán a gyáriak most elkészítették a gyártásra is alkalmas változatot, egy kicsivel célszerűbb kivitelben. Maradt az orrán a mackófej-sziluett a kerek lámpákkal, de az orr kialakítása aerodinamikailag kedvezőbb, és az utastér négyajtós. Így valamit ugyan vesztett az egyéniségéből az N Concept 4 nevű gép, de nyilván így tudták elérni, hogy 2012 őszére gyártásba küldhessék az autót, a mostani tanulmánnyal lényegében azonos formában, az N-Box típus alapjain.

A rossz hír az, hogy egyelőre japán belpiacos kisautóról van szó, amely 660 köbcentis motorjával és apró méreteivel aligha lesz alkalmas az exportra, így Európába valószínűleg csak mutatóba érkezhet néhány jobbkormányos példány. Pedig egy ilyen, karakteres és egyben kedves modell iránt biztosan lenne érdeklődés Japánon kívül is – talán még azt is meghozhatná a Hondának, ami úgy hiányzik nekik Európában: egy csomó új vásárlót.