Dodge Dart: Alfa Romeo Amerikának

2011.12.07. 06:18

A Fiat azzal az ígérettel szerezte meg a Chrysler irányítását, hogy új modelleket fejleszt az amerikai gyártó számára, saját műszaki megoldásait felhasználva. Az első kézzelfogható eredmény csak most jelenik meg: a Dodge Dart, amelyet a Ford Focus, a Chevrolet Volt, a Honda Civic és a Hyundai Elantra közvetlen ellenfelének szánnak.

Az új modellt az Alfa Romeo Giulietta műszaki alapjaira építették, de ránézésre a két típusnak nincs sok köze egymáshoz. Az eredeti padlólemezt meghosszabbították és kiszélesítették, hogy az új szedán ne legyen túl szűk az amerikai vásárlóközönség számára. Az autót ugyan még nem mutatták meg teljes egészében, de a részletfotók alapján úgy tűnik, a formatervnek sincs sok köze az olasz eredetihez – inkább a Dodge bevált stíluselemeit igyekeztek felhasználni. Műszaki szempontból is érdekes egyvelegnek ígérkezik a típus: kapható lesz a Fiat 1,4 literes turbómotorjával, de két továbbfejlesztett Chrysler-Hyundai-Mitsubishi négyhengerest is bevetnek. Ez utóbbiak a Tigershark fantázianevű sorozatból valók, 2 illetve 2,4 literesek, változó szelepvezérlésű hengerfejjel készülnek, és az ígéretek szerint sokkal kulturáltabb járású, nyomatékosabb gépek, mint sokat kritizált elődeik.

A Chrysler számára létfontosságú a Dart pozitív fogadtatása, hiszen a következő öt-hat évben ez lesz az autógyártó belépőmodellje, amelyből évente akár több százezer darab is fogyhat, ha a vásárlók elfogadják. Ugyanakkor komoly károkat okozna, ha nem tudnák sikeressé tenni – ahogy korábban a Dodge Caliber is nagyban hozzájárult a Chrysler csődjéhez.