Törpe pick-up segít a Smarton?

2011.12.07. 17:33

A Mercedesnek nem nagyon jött össze a kínálatbővítés: a Maybachról már kiderült, hogy megy a levesbe, és a Smart is épp csak elvegetál egyetlen típussal. Ez utóbbi márkával azonban még vannak terveik. Erre utal legalábbis, hogy most új tanulmányautót mutat be. A For-Us elnevezésű gép továbbra is kétüléses, de van rajta egy apró plató, hátha a pick-up rajongók rácsapnak.

 

Azt gondolnánk, hogy Észak-Amerika a legkevésbé ígéretes piac a Smart törpéi számára, de úgy néz ki, a gyáriak nem így gondolkodnak. A Smart For-Us a Detroit Motor Show-ra készül, azaz egyértelműen az amerikai közönséget próbálják lenyűgözni vele. A gép valamivel nagyobb, mint a sorozatban gyártott Fortwo, a hossza több mint három és fél méter, de a helyet ezúttal sem arra használták, hogy újabb ülőhelyeket zsúfoljanak a másfél méter széles karosszériába, inkább egy 90 centi hosszú platót szerkesztettek az autóra, ahová elférhet két kempingbringa, vagy más, szállításra váró csomagok. Az ötlet használhatóságát javítja valamelyest, hogy a platót és az üléseket nem választja el semmi – ezzel nyertek még némi helyet – bár így is nehéz elképzelni, hogy a For-Us képes lesz felvillanyozni a nagy méretekhez szokott amerikai vásárlókat.

Tanulmányautóról lévén szó, szinte természetes, hogy elektromos hajtást használtak a tervezők. Az autóba egy 17,6 kWh-s Li-ion akkucsomag került, ez táplálja a 74 lóerős és 130 Nm csúcsnyomatékú villanymotort, amely legfeljebb 120 km/h-val mozgathatja a kis pick-upot. A villamos hajtás azonban nem csupán a környezettudatos divat miatt került a tanulmányba: ugyanez a rendszer hamarosan a szériagyártású Smartokban is felbukkan.