Dupla áron autópályázunk jövőre

2011.12.08. 11:21

A sokféle tervből végül csak annyi valósult meg, hogy megszűnt a négynapos autópálya-matrica. Ezen túl legalább tíz napért kell fizetnünk, azaz 1650 helyett 2975 forint a beugró a gyors és kényelmes autózásba Magyarországon. A tíznapos e-matrica árát is emelték, valamelyest – idén még 2750 forint volt – az euró-forint árfolyam romlására hivatkozva, a többivel együtt.

Az új szabályozástól tovább ürülhetnek az autópályák
Az új szabályozástól tovább ürülhetnek az autópályák
 

Az új szabályozás leginkább az alkalmi autópálya-használatot bünteti: aki rendszeresen hajt a gyorsforgalmi utakon, az csupán néhány százalékos drágulást tapasztal majd. Azok viszont, akik ritkán, alkalomszerűen használták az autópályát, lényegében a négynapos matrica is túlzás volt – számukra még távolabb került a valóság a használatarányos díjfizetéstől.

Ez a megoldás gyakorlatilag nem igényel semmiféle befektetést az állam részéről, viszont nem is hoz megoldást a korábbi problémákra. Valószínű, hogy az autópályákkal párhuzamos főutak terhelése tovább növekszik majd, az autópályák forgalma pedig csökken, azaz a négynapos matrica eltörlése aligha jár majd a díjbevételek duplázódásával.