Jövőre jönnek a mosogép-matricás gumik

2011.12.10. 07:22

Egyes termékeken már évek óta kötelező feltüntetni a fogyasztásra és zajra vonatkozó osztálybesorolást, de a gumiabroncsokon csak a közeljövőben vezetnek be hasonló, egyértelmű minősítő rendszert Európában. A gyártóknak 2012 július 1-étől kell ellátniuk minden terméküket a matricákkal, ami nem is olyan egyszerű feladat.

Fotó: Goodyear Dunlop
Fotó: Goodyear Dunlop

Egy-egy gyártó akár 10 000-nél is több gumiabroncs-változatot kínálhat, és mindegyiknél külön meg kell határozni a gördülési ellenállásra, a nedves tapadásra és a zajszintre vonatkozó kategória-besorolást, így a gumigyárak egész kis hadseregtesztpilótát, mérnököt és technikust foglalkoztatnak, hogy határidőre elkészüljenek az összes szükséges méréssel. Mindez azonban kifizetődhet, hiszen a matrica jó támpontul szolgálhat a vásárlók számára az egyes abroncsok jellegére és minőségére vonatkozóan. Emellett a gumiabroncsok minőségének javulását is magával hozhatja az új szabályozás, hiszen a piacon maradáshoz legalább e három paraméterrel utol kell érni a konkurenciát.

Így remélhető, hogy ha nem is azonnal, de az európai piacon kapható gumiabroncsok biztonságosabbá, csendesebbé és kisebb ellenállásúvá válnak a jövőben.