Hogy lett 427 a dízel?

2011.12.14. 15:39

Két éve még bőven 300 forint alatt volt az üzemanyagok literenkénti ára. Szomorkodjon velünk a statisztikákon!

Az MTI összesített grafikonján jól látszik, hogyan szökött az égbe a benzin és a gázolaj ára. A szomorú az egészben az, hogy alig több mint kétéves időintervallumot vizsgáltak meg, az árváltozás mégis közel 60% a gázolaj és bő 40% a benzin átlagárának esetében.

A kétféle üzemanyag ára nagyjából együtt mozgott - ahogy gyengült a forint, úgy drágult mindkettő. A közös táncnak a megemelkedett jövedéki adó vetett véget: ez év októberében az új jogszabálynak köszönhetően történelmet írtunk, amikor a gázolaj drágább lett a benzinnél. Külföldön egyébként továbbra is a régi trend uralkodik: Németországban ma a 95-ös átlagára 1,514 euró, a gázolajé 1,416.

Kollégánk néhány napja érkezett haza a Spanyolországhoz tartozó Kanári-szigetekről, ahol azt tapasztalta, hogy egy főút mellett található töltőállomáson a benzin literenkénti ára 0,979 euró, míg a gázolajért 0,929-et kell fizetni, vagyis a két üzemanyagfajta ára átszámítva kevesebb mint 310 forint. A háttérben alighanem a kontinentális Európától eltérő beszerzési források, illetve lényegesen rövidebb útvonalak állnak.