2011.12.15. 17:46

A formatervezők művészete legalább fele részben a tökéletes magyarázatok megalkotásában van – legalábbis erre lehet következtetni abból, amit az i.oniq fantázianevű tanulmány kapcsán most előad a Hyundai gárdája.

A lényeg a folyadék-szobrászatnak nevezett formai nyelv, legalábbis így nevezték el azt a néhány ívet, amelyet a tanulmány előzeteseként megmutattak. A végleges modellt persze biztosan jobban kidolgozzák majd, de egyelőre nagy mondásokkal próbálják pótolni a lényeget. „Két erőteljes, lendületes ív határozza meg az i-oniq sziluettjét, játékos kontrasztot alkotva az éles karakter-vonalak és a lágy, de egyben izmos felületek közt.” – magyarázta Thomas Bürkle, a Hyundai európai részlegének vezető tervezője. Mindez jól hangzik, bár a kép, amit láthatunk, lehetne szinte bármi – egy áramvonalas vasaló, vagy korszerű levélnehezék is, autóra viszont csak nyomokban hasonlít.

Így nekünk csak a remény marad, hogy a semleges alapformából valami esztétikus születik, mire életnagyságban is bemutatják a jövő márciusi Genfi Autószalonon.