Elkészült az első sportos Chevrolet

2011.12.19. 18:19

Amerikának ott a Camaro és a Corvette, de Európában eddig nem láttunk valóban sportos, fiatalos Chevy-típust. Persze a cég eddig a nagy számban eladható típusokra koncentrált, de most van rá esély, hogy az Aveóból készítenek egy forró ferdehátút.

Tanulmányautóként már láthattuk a Sonic RS-t, amely lényegében az európai Aveo sportváltozata, de biztosan senki nem tudta, hogy lesz-e belőle szériagyártmány. Tavasszal még a Chevrolet európai részlegének igazgatója is csak hümmögött, amikor erről kérdeztük, és inkább arra utalt, hogy egy sportos modell mostanság nemigen fér bele a keretbe. A januári Detroit Motor Show-n azonban már látható lesz a szériakivitelű Sonic RS, amelyet alighanem Aveo RS néven hoznak majd Európába.

A kis ötajtóst az Opel választékából már ismert 1,4 literes, 140 lóerős turbómotor hajtja, amely a jóval nehezebb Astrát is egész könnyedén mozgatja, így a bő egy számmal kisebb Chevyben biztosan vidám lesz. Ezen felül igyekeztek vadítani a külsején: bár eleve elég sportos a forma, a lökhárítók átdolgozásával, hátul diffúzor-utánzattal, a küszöbök megtoldásával, egy jókora tetőspoilerrel és vaskos, dupla csöves kipufogóvégekkel dobták fel az összképet. Emellett – és ez az igazán nagy befektetés a cég részéről – sportos futóművet hangoltak alá, és a többi főegységnek is olyan beállításokat igyekeztek találni, hogy az Aveo nagy tempónál is stabil és élvezetes legyen.

Ha az RS valóban eljut Európába is, azzal a Chevrolet fontos lépést tesz afelé, hogy ne csak a racionális autóvásárlók fantáziáját ragadja meg, de azokét is, akik az autózásban az élményt keresik.