Telefonálva vezetni mégsem veszélyes?

2011.12.20. 15:03

Mindenki tényként kezelte, hogy a mobiltelefonálás vezetés közben növeli a baleseti kockázatot. Ám lehet, hogy ez a feltételezés tévedés volt. Erre utal az amerikai biztosítótársaságok által pénzelt IIHS nevű szervezet kutatása.

A kutatást azért indították, hogy kiderítsék, az Egyesült Államokban milyen hatása volt a vezetés közbeni telefonálás tilalmának. Odaát ugyanis államonként változik a szabályozás, így össze tudták hasonlítani a baleseti adatok változását azokban az államokban, ahol tilos a volánnál mobilozni, és azokban, ahol megengedett. Az eredmények azt mutatják, hogy a tiltás egyáltalán nem látszik az autóbalesetek számán. Ebből azt a következtetést vonták le, hogy csak azzal érnének el látványos eredményt, ha nem csak a telefonálást tiltanák vezetés közben, de minden olyan tevékenységet, ami zavarhatja a sofőrt a koncentrációban. Azt már mi tennénk hozzá, hogy ez nyilvánvalóan képtelenség, hiszen ilyen erővel az autóban való beszélgetést is tiltani kellene.

Az amerikai eredményeket ugyanakkor érdemes kritikával kezelni, hiszen odaát az autók döntő többsége automata váltós, így egy mobiltelefont tartó kéz nem befolyásolja érdemben az autók kezelését – egy szabad kéz mindig akad. Ugyanez kézi váltós autók esetében már nem igaz. Ráadásul ha a kutatás ki is mutatta, hogy a telefonálás nem zavar a vezetésben, ha a törvény szerint tilos – ahogy Magyarországon is – még ugyanúgy büntet érte a rendőr.